Päihdetyön ja savuttomuuden toimintaohje

 

1.Johdanto

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston päihdetyön ja savuttomuuden toimintaohje on väline, joka auttaa luomaan yhteiset säännöt oppilaitoksen tupakoinnin ja päihteiden käytön ehkäisyyn ja puuttumiseen.

 

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston järjestyssäännöt kieltävät tupakkatuotteiden käytön, päihteiden ja huumeiden hallussapidon, käyttämisen ja välittämisen sekä niiden vaikutuksen alaisena esiintymisen oppilaitoksessa, sen alueella ja oppilaitoksen järjestämissä tilaisuuksissa sekä työssäoppimispaikoilla.

 

Päihdetyö on yksilö- ja ryhmätasolla tehtävää ehkäisevää ja tarvittaessa hoitoon ohjaavaa päihdetyötä. Opiskelijoita ohjataan terveelliseen vapaa-ajan viettoon ja monipuoliseen harrastamiseen. 

 

Opetusyksikön ja sen henkilökunnan tehtävänä on ehkäistä, tunnistaa, auttaa ja puuttua Keski-Pohjanmaan ammattiopiston opiskelijoiden päihdeongelmiin ja ohjata tarvittaessa asianmukaiseen hoitoon. Opiskelijan tilanne huomioidaan yksilöllisesti. Keskeistä on luottamuksellinen toimintatapa ja yksilöllisyys. Tärkeintä on aito aikuisen huoli, välittäminen ja kiinnostus nuorten asioihin.

 

Jokaisella opiskelijalla on ammatillisesta koulutuksesta annetun lain mukaisesti oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Päihteettömyys kaikkialla oppilaitoksen tiloissa ja alueella edistää fyysistä ja henkistä turvallisuutta oppilaitoksessa. Laki ammatillisesta koulutuksesta (L 630/1998 28 §) takaa jokaiselle opiskelijalle oikeuden turvalliseen oppimisympäristöön.

 

2.Savuttomuuden edistäminen ja päihteiden käytön ennaltaehkäisy

Savuttomuuden edistämisen ja päihteidenkäytön ehkäisyn keskeisenä tarkoituksena on antaa tietoa savuttomuudesta, päihdeaineista ja niiden käytön aiheuttamista riskeistä sekä lainsäädännöstä. Nuorilla tulee olla oikeus saada asiallista tietoa, jonka perusteella he kykenevät harkitsemaan omia valintojaan. Terveydellisten riskien lisäksi siihen tulisi kuulua pohdintaa myös tupakoinnin ja päihteiden aiheuttamista vaikeuksista kaverisuhteissa, koulunkäynnissä ja perhe-elämässä. Asioiden käsittelytavoissa, näkökulmissa ja esimerkeissä tulisi lähteä läheltä nuorten kokemusmaailmaa.

 

Opiskelijoiden yhteisiin tutkinnonosiin kuuluu terveystiedon ja liikunnan opintojakso, jossa käydään läpi tupakointia ja päihteitä ja niiden haittavaikutuksia. Terveystiedon näkökulma tupakointiin ja päihteisiin on ehkäisevä.

 

Kaikille opiskelijoille tehdään terveystarkastus ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.  Tarkistuksissa kohdistetaan huomio nuorten tupakointiin ja päihteiden käyttöön sekä niiden ennaltaehkäisyyn. Ennaltaehkäisevän päihdetyön keinoja ovat myös päihteiden ongelmakäyttäytymiseen puuttuminen ja asioiden esille nostaminen riittävän varhaisessa vaiheessa.

 

Tupakoinnin ja päihteiden käytön ennaltaehkäisemiseksi järjestetään tapahtumia, teemapäiviä ja kampanjoita päihteiden käytön vaaroista ja päihteettömyyden eduista.

 

Tupakoinnin ja päihteiden käytön ennaltaehkäisyä tukevat mm.

• viihtyisä ympäristö,

• mahdollisuus tulla kuulluksi,

• hyvä ryhmä,

• kiusaamiseen puuttuminen,

• toimiva opiskelijahuolto ja erityisopetus,

• vapaa-ajan toiminta,

• luottamukselliset suhteet lähiyhteisössä,

• mahdollisuus vaikuttaa omaan asemaan ja tulevaisuuteen,

• hyvä itsetunto ja itsetuntemus,

• tietoisuus päihteiden riskeistä,

• lähiyhteisön vastuullinen suhtautuminen päihteiden käyttöön ja

• savukkeiden ja päihteiden vaikea saatavuus ja kontrolli.

 

 

Kouluterveyskyselyn kautta saadaan tärkeää tietoa, jota voidaan käyttää ennaltaehkäisevän työn suuntaamisen apuna. Valtakunnallista päihdeviikkoa ja hyvinvointimessuja voidaan hyödyntää ennaltaehkäisevässä työssä. Erityisen tärkeää on opiskelijoiden itsensä osallistaminen sekä tutor- ja opiskelijakunnan hyödyntäminen toiminnan kehittämisessä.

 

Opiskeluterveydenhoito vastaa omalta osaltaan tupakoinnin ja päihdeongelmien varhaisesta toteamisesta ja mahdollisesta hoitoonohjauksesta. Opiskeluterveydenhoitajien tekemät terveyskyselyt ja niiden ohessa tehtävät mini-interventiot ovat hyviä seuloja, joiden pohjalta voidaan poimia ne opiskelijat, jotka tarvitsevat ohjausta ja neuvontaa. Ennaltaehkäiseviä keinoja ovat myös yleiset ja kohdennetut vapaa-ajan aktiviteetit. Myös terveystiedon opetus, säännölliseen elämän rytmiin kannustaminen, oppimisvaikeuksien varhainen tunnistaminen ja tuki sekä hyvin toimiva viranomaisyhteistyö tukevat ennaltaehkäisevän päihdetyön ja savuttomuuden toteutumista. Ensiarvoisen tärkeää on toimiva yhteistyö paikallisten järjestöjen ja päihdepalveluja tuottavien organisaatioiden kanssa.

 

 

 

 

Erityisesti päihteiden käytön riskitekijät:

• heikko itsetunto

.  terveydelliset riskit (psyykkiset ja fyysiset)

• elämäntilanteen muutokset

• päihdemyönteinen ilmapiiri

• yksinäisyys, syrjäytyminen

• keskeytynyt koulu tai työ

  • koulukiusaaminen
  • traumaattiset kokemukset

• päihteiden helppo saatavuus ja kontrollin vähäisyys

• humalahakuinen päihteiden käyttö

• riskikäyttäytyminen ja tapaturma-alttius päihtyneenä

ö Korjaava päihdetyö

Päihteiden riskiehkäisyllä tarkoitetaan toimia, joita kohdennetaan tiettyyn ryhmään tai yksilöön.  Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa opiskeluterveydenhoitajat tekevät terveyskyselyn ja sen liitteenä Audit-tes­tin 1. vuosikurssin opiskelijoille. Audit-testi uusitaan kutsuntatarkastuksen yhteydessä. Ongel­makäyttäytymisen tunnistamisen jälkeen puututaan tilanteeseen ja seurataan sitä. Oleellisen tärkeää on, että opiskeluhuollon henkilöstöllä on riittävästi resurssia ja osaamista puuttua ongelmakäyttäytymiseen, tehdä tarvittaessa hoitoonohjausta ja seurata tätä prosessia.

 

3.Toimintaohje savuttomuuteen tukemisesta ja tupakkatuotteiden käyttöön puuttumisesta

Tupakoiminen ja muiden tupakkatuotteiden käyttö on kielletty oppilaitoksessa ja sen alueella.

Tupakkatuotteiden hallussapito on lainsäädännön mukaan kielletty alle 18-vuotiailta. 

 

Mahdollinen tupakoiminen oppilaitoksen ja työpaikan alueella

 

Kun työntekijä havaitsee opiskelijan tupakoimassa oppilaitoksen ja työpaikan alueella, hän pyytää opiskelijan henkilötiedot ja toimittaa ne ryhmänohjaajalle.

 

Ryhmänohjaaja puhuttelee opiskelijan. Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen huomautus. Tieto tupakointirikkeestä lähetetään alaikäisen opiskelijan kotiin tiedoksi.

 

Jos tupakointi jatkuu, opiskelijaa ja hänen huoltajaansa kuullaan kirjallista varoitusta varten. Johdon edustaja tekee päätöksen jatkotoimenpiteistä.

 

Jos opiskelija havaitaan tupakoimassa kirjallisen varoituksen jälkeen, oppilaitoksen johto on yhteydessä poliisiin rikesakon määräämiseksi.  Jos tupakointi jatkuu vielä tämän jälkeen, myös määräaikainen erottaminen voi tulla kyseeseen.

 

Jos tupakointi on tapahtunut selkeästi yleistä turvallisuutta vaarantavalla tavalla ja aiheuttanut esim. paloturvallisuusriskin, sanktiona on suoraan kirjallinen varoitus tai poliisin kautta rikesakon määrääminen.

Tupakkalain mukaan tupakkatuotteiden hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta.

 

Tupakoinnin lopettamiseen ja savuttomaan työ- ja opiskelupäivään pyrkiville tarjotaan tukea opiskelija- ja työterveyshuollon kautta.

Opiskelijalla on mahdollisuus saada nikotiinikorvaushoitoa. Ensimmäinen nikotiinikorvaushoitovalmiste on opiskelijalle maksullinen, mutta sen jälkeen hän voi saada sitä maksutta opiskeluterveydenhoitajalta noin puolen vuoden ajan. Opiskeluterveydenhoitaja myös ohjaa ja tukee opiskelijaa savuttomuuteen pyrkimisessä.

4.Toimintaohje alkoholin käyttöön puuttumisesta

Päihteiden ja huumeiden hallussapito, käyttäminen ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen oppilaitoksessa ja sen alueella on kielletty. K-P ammattiopisto järjestyssäännöt.

 

Tieto opiskelijan päihteiden käytöstä opiskeluaikana tai asuntola-asumisen aikana johtaa aina toimenpiteisiin. Huoltajaan ollaan yhteydessä alaikäisen päihtei­den käytön ilmetessä. Mikäli on aiheellista, ohjataan opiskelija terveydenhoitajan vastaanotolle. Oppilaitos tekee alaikäisen päihteiden käytöstä ilmoituksen opiskelijan kotikunnan sosiaalitoimeen (lastensuojeluilmoitus).

 

Jos opiskelijan havaitaan tai epäillään olevan opetustilanteessa, työssäoppimispaikassa tai asuntolassa päihteiden vaikutuksen alaisena, tilanteen havaitsija tarjoaa opiskelijalle mahdollisuutta puhallustestiin. Paikalla täytyy olla kaksi oppilaitoksen henkilökunnan edustajaa tai testaus suoritetaan paikallisessa terveyskeskuksessa.

Opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi (asia dokumentoidaan), jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan tai oppilaitoksessa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti opiskelijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi.

Opiskelijan poistamisesta loppupäivän ajaksi päättää toimialapäällikkö kurinpito-ohjeiden mukaisesti. Toimialapäällikkö kirjaa asian opiskelijahallintojärjestelmään. (Ilmoitus opetustilanteesta poistamisesta.)

Ellei opiskelija noudata poistumiskehotusta, rehtorilla tai opettajalla on oikeus poistaa hänet opetustilasta tai oppilaitoksen alueelta. Jos opiskelija vaarantaa käyttäytymisellään opetustilassa toimivien henkilöiden turvallisuutta, häneltä voidaan evätä osallistuminen opetukseen enintään kolmen työpäivän ajaksi.

 

Asiaa käsittelevä taho saattaa asian tiedoksi terveydenhoitajalle, joka kutsuu opiskelijan tapaamiseen. Tällöin selvitetään tilanteen laatu (vakavuus sekä mahdolliset jatko- ja hoitotoimenpiteet).

 

Ryhmänohjaaja, terveydenhoitaja, kuraattori, toimialapäällikkö tai joku muu henkilökuntaan kuuluva on yhteydessä alle 18-vuotiaan opiskelijan huoltajaan viivytyksettä. Opiskelijan ja alaikäisen huoltajan kanssa on sovittava jatkotoimenpiteet opiskelijan turvallisuuden takaamiseksi.

 

Toimialapäällikköön otetaan yhteys opiskelijan kuulemista ja mahdollisia kurinpitotoimia varten.  

Kun opiskelijan päihde-epäilys on toistuva tai huolena on päihteiden runsas tai jatkuva käyttö, ryhmänohjaaja tai opetushenkilöstö ohjaa opiskelijan terveydenhoitajan/ kuraattorin vastaanotolle tilanteen ja hoidon tarpeen kartoittamiseksi.

 

Päihteidenkäyttötapauksissa ja/tai alle 18-vuotiaan opiskelijan ollessa kyseessä tehdään lastensuojeluilmoitus opiskelijan kotikunnan lastensuojeluviranomaiselle mahdollisuuksien mukaan vanhempien kanssa yhteistyössä. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia Kpedussa työskenteleviä.  Yksilöllinen opiskeluhuollon tuki opiskelijalle jatkuu lastensuojeluilmoituksen jälkeen.

 

 

 

 

 

5.Toimintaohje huumausaineiden käyttöön puuttumisesta

 

Päihteiden ja huumeiden hallussapito, käyttäminen ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen oppilaitoksessa ja sen alueella on kielletty. K-P ammattiopisto järjestyssäännöt.

 

5.1. Huumeiden käyttöä epäiltäessä

 

Jos opettaja, ryhmänohjaaja tai työssäoppimisen ohjaaja tai muu oppilaitoksen henkilö epäilee opiskelijan huumausaineiden käyttöä, hän ottaa yhteyttä opiskeluhuollon henkilöön. Opiskeluhuoltohenkilön kanssa mietitään yhdessä, kuka keskustelee opiskelijan kanssa ja millä tavalla asiasta on hyvä keskustella.

 

Tämän jälkeen tarkastellaan yhdessä, täyttyvätkö opiskelijan toiminnassa kaikki huumausainetestausta koskevan todistuksen esittämiseen velvoittavat edellytykset.

 

Jos kyseessä on usean opiskelijan ryhmä, tilanne ja testaus on käsiteltävä yksilökohtaisesti ja luottamuksellisesti.

 

5.2. Edellytykset huumausainetestiin lähettämiselle:

  • opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen alaisena opintojen aikana tai työssäoppimassa.
  • opiskelija on riippuvainen huumeista
  • testaaminen on välttämätöntä toimintakyvyn selvittämiseksi
  • opiskelija toimii sellaisissa tehtävissä, jotka edellyttävät erityistä tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä
  • opiskelija toimii sellaisissa tehtävissä, joissa huumeiden vaikutuksen alaisena toimiminen tai huumeista riippuvaisena toimiminen voi
    • vakavasti vaarantaa opiskelijan itsensä tai toisen hengen tai terveyden
    • vakavasti vaarantaa liikenteen turvallisuutta
    • vakavasti vaarantaa salassapitosäädöksin suojattujen tietojen suojaa tai eheyttä
    • merkittävästi lisätä koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulun, työssäoppimispaikan tai työnantajan hallussa olevien huumaus- tai lääkeaineiden laittoman kaupan leviämistä

 

5.3.Vapaaehtoinen huumausainetestaus opiskelijan suostumuksella

 

Mikäli huumausainetestin edellytykset eivät täyty opiskelijan tilanteessa, opiskelijalle voi esittää vapaaehtoista huumausainetestiin menemistä hänen omalla suostumuksellaan. (OPH Oppaat ja käsikirjat 2013:1) Opiskelija antaa suostumuksensa kirjallisesti tuloksen esittämisestä oppilaitokselle.  Mikäli tulos on positiivinen tai opiskelija ei toimita huumausainetestauksen tulosta oppilaitokselle, toimitaan kurinpitosäädösten mukaisesti.

 

5.4. Opiskelijan huumetestaus opiskeluterveydenhuollossa

Terveydenhoitaja tekee viivytyksettä laboratoriolähetteen huumeiden käytön selvittämiseksi. Koulutuksen järjestäjällä on oikeus evätä opiskeluoikeus sekä asuntolassa asuminen siihen saakka, kunnes hän toimittaa testituloksen koulutuksen järjestäjälle. Terveydenhoitaja selvittää testattavalle

  • huumausainetestin tarkoituksen ja
  • sisällön (näytteenotto, huumausainetestiä koskevan todistuksen laatiminen, mahdollisuus selvittää mahdollinen positiivinen testitulos ja mahdollisuus riitauttaa positiivinen testitulos).

Potilastietoihin kirjataan myös

  • esitiedot,
  • havainnot opiskelijan mahdollisesta päihtymyksestä,
  • testattavan ilmoittama lääkitys ja käytetyt luontaistuotteet 14 vrk:n ajalta ja
  • tieto, että opiskelijaa on informoitu.

5.5. Testituloksen tulkinta ja testituloksesta ilmoittaminen

Testitulos toimitetaan kirjallisena lähetteen tehneelle terveydenhoitajalle.  Positiivinen testitulos lähetetään Helsinkiin akkreditoituun laboratorioon vahvistettavaksi.

Terveydenhoitaja ilmoittaa opiskelijalle testituloksen. Opiskelija toimittaa testivastauksen koulutuksen järjestäjälle.

Jos varmistettu tulos on positiivinen, terveydenhoitaja tekee hoitoonohjauksen Päihdekeskus Portin avokuntoutukseen. Jos kyseessä on positiivinen tulos, opiskelijalle annetaan mahdollisuus esittää käsityksensä tuloksen syystä.

 

Testituloksen perusteella lääkäri laatii huumausainetestiä koskevan todistuksen, jonka opiskelija toimittaa oppilaitokseen koulutuksen järjestäjän määräämässä ajassa.  Mikäli opiskelija ei toimita todistusta oppilaitokselle sen määräämässä ajassa, voidaan opiskeluoikeus sekä asuntolassa asuminen evätä (rehtorin toimesta), kunnes opiskelija toimittaa todistuksen. Mikäli huumausainetestin tulos on positiivinen, käynnistyvät hoitoonohjaus ja mahdolliset kurinpitotoimet.

 

Jos kyseessä on alaikäinen opiskelija, koulutuksen järjestäjä ilmoittaa huoltajalle huumausainetestiä koskevan todistuksen vaatimisesta, eikä opiskelija voi estää ilmoitusta.  Ilmoitus tehdään myös lastensuojeluviranomaiselle.

 

 

 5.6. Lääkärin lausunto opiskelukyvystä

 

Koulutuksen järjestäjä voi määrätä opiskelijan terveydenhuollon ammattihenkilön tarkastukseen ja tutkimukseen, jos epäillään opiskelijalla olevan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä este.

 

Lääkäri toimittaa T-todistuksen 2. sivun, josta ilmenee, pitääkö lääkäri opiskelijaa sopivana, rajoituksin sopivana vai ei sopivana jatkamaan tutkintoa.

 

Koulutuksen järjestäjä vastaa tutkimuksista aiheutuneista kustannuksista.

Terveydenhoitaja pyytää opiskelijalta suostumuksen testituloksesta kertomiseen Päihdekeskus Porttiin ja koulutuksen järjestäjälle. Opiskelija allekirjoittaa suostumuksen.

 

Jos opiskelija ei allekirjoita suostumusta, tietoja ei voida luovuttaa, ellei tiedon jättämättä kertominen aiheuta turvallisuuden vaarantumista.  

 

Silloin terveydentilaa ja toimintakykyä koskevia tietoja voidaan välittää seuraaville henkilöille:

  • oppilaitoksen rehtorille tai johtajalle ja oppilaitoksen turvallisuusvastaavalle tai muulle henkilölle, jotta voidaan varmistaa opiskelun turvallisuus, sekä
  • työssäoppimisesta vastaaville henkilöille, jotta voidaan varmistaa opiskelijoiden ja työssäoppimpaikan henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuus.

 

Todistus on esitettävä koulutuksen järjestäjän määräämässä kohtuullisessa ajassa. Huumausainetestiä koskevan todistuksen vaatimisesta on ilmoitettava opiskelijan huoltajalle.

 

Oppilaitoksissa tulee kiinnittää erityistä huomiota hoitoonohjaukseen ja huumausaineiden käyttöä koskevien tietojen luottamukselliseen käsittelyyn sekä testaamista koskevien todistusten huolelliseen hävittämiseen heti, kun se käsittelyn tarkoituksen kannalta on mahdollista.

 

Perusteltu epäily voi perustua esim. opettajan tai työpaikkaohjaajan/ harjoittelun ohjaajan havaintoihin opiskelijan käyttäytymisestä tai muilta saatuun palautteeseen, jota voidaan pitää luotettavana. Henki tai terveys voi vaarantua esim. sellaisissa opinnoissa, joissa opiskelija käyttää vaarallisia koneita, laitteita tai työkaluja tai vastaa esim. lääkkeiden annostelusta tai potilaiden hoidosta. Liikenteen turvallisuus voi vaarantua, jos opiskelija opintoihin liittyen ohjaa kulkuneuvoa. Liikenteen turvallisuus kattaa myös mm. merenkulkualan turvallisuuden. Salassapitosäännöksin suojattujen tietojen suoja ja eheys voi vaarantua esim. potilastietojen tai pankkitilitietojen osalta. Säännös vastaa yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain vastaavia säännöksiä. Oppilaitos määrää huumausainetestiä koskevan todistuksen esittämisvelvollisuudesta myös opintoihin kuuluvan työssäoppimisen/ harjoittelun aikana.

 

 

5.7. Opiskelijan hoitoonohjaus ja seuranta

Opiskelija ohjataan päihdehuollon palveluihin.  Yhdessä oppilaitoksen opiskeluhuollon toimijoiden ja mahdollisesti huoltajien ja /tai lastensuojelutoimijoiden kanssa laaditaan suunnitelma, miten toimitaan.   Arviointijakso kestää noin kolme kuukautta. 

Oppilaitos voi edellyttää huumausaineseuloja arviointijakson aikana, mikäli opinnot ja asuminen asuntolassa jatkuvat tuona aikana.  Opintoihin ja asuntolaan palaaminen edellyttää aina negatiivisen testituloksen. Arviointijakson päättyessä järjestetään opiskelijan asioissa neuvottelu, jossa arvioidaan opiskelukykyä ja tuen tarvetta.

5.8 Huumausainekäyttöepäily ja ilmoitukset polisiille ja lastensuojeluun

Henkilö, joka laittomasti valmistaa huumausainetta, pitää niitä hallussaan tai käyttää niitä, syyllistyy huumausainerikokseen tai huumausainekäyttörikokseen.

Törkeä huumausainerikos on sellainen jossa huumausainerikoksen  kohteena on vaarallinen tai suuri määrä huumausainetta tai siinä tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä tai aiheutetaan usealle henkilölle  hengen tai terveyden vaaraa tai levitetään huumausainetta alaikäiselle.
Huumausaineen käyttörikos on sellainen, jossa laittomasti käytetään tai pidetään hallussa tai yritetään hankkia huumausainetta.

Huumausaineen käytöstä ja huumausaineen käyttöön liittyvästä muusta rikoksesta voidaan jättää syyte nostamatta tai rangaistus tuomitsematta tietyissä tilanteissa. Syyte voidaan myös jättää nostamatta tai rangaistus tuomitsematta, jos rikoksesta epäilty tai tekijä on hakeutunut sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymään hoitoon.

Mikäli kyseessä on huumausainerikosepäily, otetaan yhteyttä oppilaitospoliisiin.

Alle 18-vuotiaiden päihteiden käytön yhteydessa tehdään lastensuojeluilmoitus.Lastensuojeluilmoituksen tekijänä voi olla kuka tahansa, mutta eräillä ammattikunnilla ja luottamustoimessa toimivilla tahoilla on siihen lakisääteinen velvollisuus. Ilmoituksen voi tehdä silloin, kun havaitsee tai saa tietää sellaisia seikkoja, joiden vuoksi lapsen lastensuojelun tarve on syytä selvittää. 

Ilmoitus tehdään kunnan sosiaalitoimistoon. Ilmoituksen voi tehdä puhelimitse, kirjallisesti tai käymällä virastossa henkilökohtaisesti. Tietojen arkaluontoisuuden vuoksi ilmoitusta ei pidä tehdä sähköpostitse. Ilmoituksen tekemistä varten on olemassa valmiita lomakkeita, mutta lomakkeen käyttäminen ei ole edellytyksenä ilmoituksen tekemiselle. Esim. Lastensuojeluilmoitus

 

 

Lähteet:

Kpedu:n järjestyssäännöt

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013

Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998

Laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta (951/2011)

Päihdehuoltolaki (42/1986)

Huumauainelaki(373/2008)

Tupakkalaki (69371976)

OPH:n määräys 101/011/2014:

OPH:n määräys 94/011/2014:

Lastensuojelulaki 417/2007

Terveydenhuoltolaki 1326/2010

 Opiskeluun soveltumattomuuden ratkaisuista (SORA) ammatillisissa perustutkinnoissa (Määräys 38/11/2011, 23.12.2011)

www.sosiaaliportti.fi Lastensuojelun käsikirjasta.

 

Hoitoonohjaus mm.

Päihdekeskus Portti, https://www.paihdekeskusportti.fi/

Jyta alueen päihdepalvelut https://www.jyta.fi/sivu/paihdepalvelut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suostumus salassa pidettävien tietojen luovuttamiseen

 

OPISKELIJA ______________________________________________

on antanut tällä päivämäärällä ja allekirjoituksellaan opiskeluterveydenhuollolle luvan antaa hänelle tehtävien huumeriippuvuustestien tulokset tietoon oppilaitoksen opiskeluhuollolle sekä koulutuksen järjestäjälle.

 

 

(Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 22.9.2000/812 16 § Suostumus tietojen antamiseen: Salassa pidettävästä asiakirjasta saa antaa tietoja asiakkaan nimenomaisella suostumuksella tai niin kuin laissa erikseen säädetään. Milloin asiakkaalla ei ole edellytyksiä arvioida annettavan suostumuksen merkitystä, tietoja saa antaa hänen laillisen edustajansa suostumuksella. Tietoja ei kuitenkaan saa antaa alaikäisen asiakkaan laillisen edustajan suostumuksella, jos edustajalla itsellään ei ole oikeutta tiedon saantiin 11 §:n 3 momentissa tarkoitetusta syystä.)

 

 

 

Kokkolassa ___ / ___ 2016

 

Opiskelijan allekirjoitus ja nimenselvennys

 

 

Luvanottajan allekirjoitus ja nimenselvennys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yhteistyötahot

Lisätietoja

Kokkolan päihdehuollon palveluopas

https://www3.kokkola.fi/perusturva/paihdehuollonpalveluketjut/pdf/palveluopas.pdf

Opiskelijan kotikunnan sosiaalitoimi.

Päihdekeskus Portti