Opiskeluterveydenhoito

Terveydenhuoltolain mukaisilla opiskeluterveydenhuollon palveluila:

1) edistetään ja seurataan oppilaitosyhteisön hyvinvointia sekä opiskeluympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta;

2) edistetään ja seurataan opiskelijoiden tervettä kasvua ja kehitystä, hyvinvointia ja opiskelukykyä;

3) tunnistetaan opiskelijoiden varhaisen tuen tarpeet ja järjestetään tarvittava tuki sekä ohjataan hoitoon ja tutkimuksiin.

Lisäksi opiskeluterveydenhuollossa tuetaan vanhempien ja huoltajien hyvinvointia ja kasvatustyötä. Opiskeluterveydenhuolto sisältää opiskelijan terveyden- ja sairaanhoitopalvelut, jotka on järjestettävä yhtenäisenä kokonaisuutena.   Perinteisesti opiskelijoilta  pyydetään  lääkärintodistus  koskien terveydentilaa/ ammatinvalintaa . Jos näissä on nähtävissä joitakin ristiriitaisuuksia, opiskelija pyydetään vastaanotolle, jossa läsnä  sekä th että lääkäri myös vanhempiin otetaan yhteyttä. Tietoon tulevat erityisruokavaliot ilmoitetaan keittiöhenkilökunnalle. Opiskeluterveydenhuolto on osa perusterveydenhuoltoa, tarvittaessa opiskelijat ohjataan erikoissairaanhoidon piiriin. Opiskeluterveydenhoidon vastaanottoa pyritään tarjoamaan päivittäin myös ilman ajanvarausta.

Ensiapu- ja sairaanhoito

 

Terveydenhoitajan tehtäviin kuuluu erinäisten sairaanhoidollisten toimenpiteiden lisäksi tapaturmien ennaltaehkäisy- ja hoito, ensiapuvalmiuden ylläpitäminen, pitkäaikaissairaiden ja vammaisten hyvinvoinnin ja hoidon seuranta ja tarvittava yhteydenpito hoitaviin tahoihin

Kansainvälisen toiminnan edellyttämä terveydenhuolto

 

Terveydenhoitaja suunnittelee ja toteuttaa kansainväliseen opiskelijavaihtoon lähtevien ja ulkomaalaisten opiskelijoiden rokotusohjelmat ja kartoittaa riskitekijät kulloisenkin tartuntatautitilanteen mukaan.

Opiskeluterveydenhuollossa tehdään myös tarvittavat kansainväliset rokotuskortit. Maahanmuuttajaopiskelijoiden terveystarkastuksissa käytetään tarvittaessa tulkkipalvelua.

Oppilaitosten terveydellisten olojen valvonta

Kansanterveyslain mukaan kouluilla tehdään koulun terveydellisten olojen valvontakierros kolmen vuoden välein. Terveydenhoitaja toimii kokoonkutsujana ja toimii yhteistyössä terveyslautakunnan valvontaosaston

 

Hammashuolto

Opiskelijoilla on kotikunnasta riippumatta oikeus käyttää terveyskeskuksen hammashuollon palveluita tarvittaessa (äkillisissä hammassäryissä ja -tapaturmissa). Hammashuolto toimii ajanvarauksella. Hammashuolto on alle 18-vuotiaille ilmaista, ja muut maksavat normaalit asiakasmaksut.

Linkkejä: www.terveyskeskus.kokkola.fi

 

Opiskeluterveydenhoidon laatukriteerit

 

MÄÄRÄLLISET KRITEERIT

LAADULLISET KRITEERIT

• Terveydenhoitajan laskennallisen mitoituksen lähtökohtana on toisella

asteella 600–800 ja korkea-asteella 800–1000 opiskelijaa /kokopäiväistä

terveydenhoitajaa kohti, kun sijaista ei vuosiloman ajaksi ole.

• Lääkärin mitoituksen lähtökohtana on 2500–3000 opiskelijaa/ kokopäiväinen lääkäri.

• Opiskeluterveydenhuollossa tulee olla nimetty lääkäri, joka on myös terveydenhoitajan konsultoitavissa työpäivän aikana.

• Opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä tulisi olla myös mahdollisuus vähintään konsultoida

psykologia tarvittaessa.

• Opiskeluterveydenhuollon tilat tulee

olla sijoitettuna oppilaitokseen tai välittömään läheisyyteen. Tilojen tulee olla asianmukaisesti varustetut ja sinne tulee olla esteetön pääsy.

• Opiskeluterveydenhuollon henkilökunnalla tulee olla yhteydet tietoverkkoihin ja sähköisiin

potilasjärjestelmiin, esim. potilastietojen tallentamista ja tarkastelua varten.

 

• Yhteisöllinen työote: Yhteistyö ja yhteisöllinen työskentely opiskeluyhteisössä on keskeinen opiskeluterveydenhuollon toimijoiden työmuoto johon on varattava riittävä osa työajasta (1/3)

• Yksilöllinen terveyden edistäminen: terveystarkastukset, yksilöllinen terveysneuvonta ja ryhmätoiminta

• Opiskeluympäristön terveellisyys ja turvallisuus: terveydellisten olojen tarkastuksia tulisi tehdä kolmen vuoden välein yhteistyössä opiskeluterveydenhuollon, työterveyshuollon, terveystarkastajan, opiskelijajärjestöjen edustajan ja tarvittaessa myös työsuojelupiirin tai muiden viranomaistahojen yhteistyönä.

• Terveys- ja sairaanhoitopalvelujen järjestäminen: opiskelijalle annettavat perusterveydenhuollon sairaanhoitopalvelut sisältävät kaikki tarpeen mukaiset terveyskeskuksen puitteissa annetut palvelut ja ne on annettava tasavertaisesti muiden asukkaiden kanssa.

• Mielenterveyspalvelut: mielenterveyspalvelut tulee taata opiskelijoille (myös yli 18v.) ja sen lisäksi opiskeluterveydenhuollon toimijoille tulee antaa asiantuntija-apua ja tukea tarvittaessa.

• Suun terveydenhuolto: suun terveydenhuollon palvelut tulee järjestää opiskelijoille tarpeen mukaan kotikunnasta riippumatta.

• Tilastointi: tilastointitiedon avulla tulee voida suoritteiden lisäksi seurata myös toiminnan sisältöä.

• Koulutus: Opiskeluterveydenhuollon toimijat osallistuvat vuosittain täydennyskoulutukseen.